2016. június 24., péntek

fájront

Megint itt a tanév vége, éljen a vakáció! Tényleg, és a karácsonyt is szeretem! :) Megvannak a vizsgák zongorán és szociálpolitikából, a bizonyítványok, az utolsó alkalmak fejlesztésből és párterápiából, projektzáró rendezvény  és most szépen lehúzzuk a rolót és két hónapra lelassulunk.
Már hetek óta erre tervezek, de persze megint nem sikerült időre mindent elintéznem. Volt még a héten két vizsgám, ezeken szerencsésen túljutottam, de persze tanulás közben nem voltam az a Mary Poppins típusú anyuka. Ez főleg Panninak okozott gondot, mivel ő már itthon van velünk. Petinek a suli ad még két hét napközit, ami hihetetlen nagy könnyebbség nekünk. Igaz, kettőkor el kell hoznunk, mert ápolásin vagyok, de mivel ez már nem tanév, nem tudok pattogni és nagyon nem is akarok, hiszen ez ajándék idő nekünk és plusz vállalás nekik. A busz sem jön már, enyhe szankció ízzel az ebh - s ügy miatt. (tavaly még volt buszunk a táborra)
Szóval ez a két hét lenne Panninak a Peti nélküli vakáció. Embernek csúcsidő a munkában, nekem vizsgaidőszak, pénz meg nem áll hegyben a kamrában, szóval nem szervezünk annyi programot, mint szerettünk volna. Azért azt remélem jövő héten belefér, hogy mozizzunk egyet, meg még egy meglepi program. A legnagyobb segítségem most Anyu, merthogy nála lehet játszani és bohóckodni, mikor én elfoglalt vagyok.
Ja és persze a foci! Panni ugyanis foci kedvelő lett. Nézi az EB - t és úgy általában minden érdekli, ami foci, szóval ezzel is lehet kezdeni valamit. 
Pannival a legnagyobb gond a monitorok közelsége. Ha tehetné, folyamatosan nézné a buta sorozatait, amik hosszú távon szerintem laposra mossák az agyát. Vagy nyomkodná a telót, számítógépet. Tegnap dumcsiztunk erről, merthogy engem rettentően felidegesít a rajzfilmek visító, kiabáló hangja. Azt panaszolta, hogy unatkozik, mert nincs játszópajtása, kéne egy normális tesó. Miután elzárkóztam az újabb tesók előállításától, vakvágányra jutott a beszélgetés, ekkor jött meg a szomszédlány, hogy elcsalja Pannit medencézni, szóval most boldog. Végül olyan jól sikerült a buli, hogy ott is aludt, sátorban. :)
Én meg persze törtem a fejemet, mert nem szeretek indulatoskodni Pannival. Eszembe jutott, hogy pár éve a mozijegy rendszer működött nyáron. Ez úgy nézett ki, hogy egy napra három mozijegy járt. Reggel megnéztük a műsort és kiválasztotta, hogy mit szeretne megnézni. Azt felírta a jegyre (mikor, melyik csatornán, mit) és megnézhette. A jegyeket természetesen lehet dekorálni csillámmal, matricával és bármivel, addig sem unatkozik.
A másik találmányom az unatkozom doboz. Panninak abban igaza van, hogy sajnos tényleg nem tud a szokásos módon a tesójával játszani és néha nem is olyan nagyon jó itthon. Én sem tudom őt folyamatosan szórakoztatni, szerintem nem is ez a dolgom vele. De néha az sem jut eszembe, hogy mit javasoljak neki, ha engem kérdez. Van egy helyes dobozom, nemrég vettem, tejkaramella volt benne. Összegyűjtök mindenféle elfoglaltságot és amikor unatkozik, húzhat belőle. A trükk az, hogy nem csupa móka és kacagás lesz benne, hanem némi házimunka is. Teljesen rá van ugyanis pörögve, hogy ezt is megtanulja, mert van két olyan osztálytársa, aki már komolyan besegít otthon. Ez is nagyon érdekes, mert ez a két kislány messze nem a kertvárosi család kategóriából kerül ki, viszont rendben vannak és sokkal önállóbbak, mint a többség. Szóval lesz mosogatás és hajtogatás, meg vasalás is talán, bár attól nagyon félek. És teszek bele kézműveskedést, meg rajzolgatást és ami még eszembe jut. Remélem jó móka lesz. Ha elkészült, lehet, hogy felteszek ide fotókat. :)
Petyusnál persze a napirendet kell okosan kialakítani és nem hagyni, hogy egy vágányon teljen a nyár. Ha tehetné, most folyamatosan a kertben lenne és homokozna, meg vizezne. Olyan fura, hogy minden évben ugyanazok a problémák jönnek szembe és sehogy sem tudom megoldani őket. Mert van ugye a medence, a rács az ablakra, hogy szellőztetni lehessen és az örök nyári pénzszűke.
De azért nem teljesen sötét és reménytelen a helyzet, mert alapvetően szeretek a gyerekekkel lenni és idén sikerült úgy szervezni a munkámat, hogy július közepétől már szinte alig legyen. Az itthon végzett munkának is vannak előnyei. :)
De vissza Petihez. Azt gondolom, hogy őt csak akkor tudom kicsit kizökkenteni a köreiből, ha bevonom a napi tevékenységeimbe. Magyarul ő is főzhet és hajtogathat, csak persze tőle nem várhatok el teljes munkafolyamatokat. De benne lehet a dolgokban és ez hátha leköti valamennyire. Mivel már lehet túrázni és mászkálni, szeretnék legalább hetente egyszer külsős programot is szervezni, ehhez azért Ember is kell.
A hűtőzés vagyis a folyamatos nyitogatás problematikája a hűtőre rakott tárgyakkal megoldódni látszik, ennyivel szinte biztosan könnyebb lesz idén. Tervezem, hogy egy képes film katalógust is összerakok Petinek és talán végre az én - könyvét is el tudom készíteni, ezzel mind múlik az idő és szerintem nem csak nekem lesz érdekes. :)
Előttünk van még Panni szülinapi bulija, mert idén már ilyen is lesz. Mivel ő augusztusi, eddig nem volt, soha nem is szerette volna. Most kedves barátaink segítségével lehet és a meghívókat is sikerült elkészíteni és időben átadni az utolsó tanítási napon. Ez is olyasmi, amit lehet várni egész nyáron. Lehet, hogy idén is lesz Balaton, de ez még nem száz százalék és őszre Pannit szeretném bezsuppolni a szobájába, szóval lesz mivel foglalatoskodni.
Ja és persze a névnapok. Mindkét gyerkőcnek nyáron van a névnapja, ez is jó buli lehet majd. Petinek szeretnénk venni egy új tabletet, mert most a telómon játszik és néha teljesen átrendezi a dolgokat. Szerintem egyszer meghekkeli a NASA - t. :)
A párterápiából is megvolt a nyár előtti utolsó és természetesen ott is a vakáció volt terítéken. Együtt gondolkodtunk pl arról, hogy mi okoz benne igazán nehézséget. Ott sikerült kompaktul megfogalmazni, hogy tulajdonképpen a hétköznapok pörgetése. Ki mit csináljon, mit egyen (nem szeretem, fúúj stb), tiszta lakás, pihenés, bevásárlás, ilyenek. Azóta is töröm a fejem, de a vége mindig az, hogy sajna ezt én tudom jól összefogni, nekem nem szabad szétcsúszni hagyni a dolgokat. Meglátjuk idén hogyan sikerül :)