2014. június 21., szombat

A hétköznapok

A reakciókból úgy tűnik, a tegnapi bejegyzésem kissé patetikusra sikerült. Igazából nem ez volt a cél, azt szerettem volna megmutatni, hogy a relative nehéz helyzetben is megtalálhatók az apró örömök, a hasznos munka, a gyerekek és persze a rózsa. :) De most nem ezt szeretném bontogatni, hanem írok a mindennapi kis történéseinkről, a vakációs tervekről, meg ilyesmikről, hátha érdekes. 
Itt van mindjárt a tanév vége, meg a bizonyítványok. Panni nagyon izgult rajta, végül oklevelet is kapott a kiváló tanulmányi eredményéért. Meg egy ronda Monster High babát a százas boltból jutalmul, mert arra áhítozott. Azóta azzal alszik. :)


Peti is megkapta a bizijét, az övéhez szép hosszú szöveges értékelés is tartozott. Szeretem ezeket az értékeléseket, mert reálisak, tényleg azt írják le, milyennek látják a Petyát a suliban, nem torzítanak, mint ezelőtt némelyik oviban. Összenéztem a tavalyi értékelést az ideivel és sok benne a fejlődés. Ez azért vicces, mert napi szinten nem tudatosul.
Jó volt az is, hogy Peti egyik tanítónénije eljött a fejlesztésre és beszélt egymással a két pedagógus, meg beszélgettünk egymással mi is. Nagyon hiányolom ezt a fajta beszélgetős dolgot a suliban a tanítónénikkel, de egyrészt ritkán megyek fel én is a suliba (bár mostanában már sűrűbben megy), másrészt ők is fáradtak, sok a dolguk. Megint csak nem auti probléma, Panni sulijába konkrétan nem szabad bemenni. A kapunál kell várnunk a gyerekeket. Petiékhez bemehetek, kérdezhetek. Ami nagyon fontos, azt általában meg is beszéljük, de nem szeretek túlzottan "rámászni" a tanítónénikre. Persze ez is lehet, hogy csak az én hülyeségem. 
Volt megint forgatás is a következő filmhez és ez is nagyon jól sült el. Egy közeli kirándulóhelyen volt a felvétel és utána ott ragadtunk a barátainkkal. Kirándultunk kicsit, aztán átmentünk hozzájuk és meg is beszéltük, hogy máskor is eljöhetünk együtt kirándulni. Igazán jól sikerült nap volt. :)
Azóta Petinek már rövidebb a haja, mert megint megnyírtuk. Lassan unalmas lesz, hogy mennyire tudok örülni egy hajvágásnak, de ez is annak a  fényében érdekes, hogy honnan hová jutottunk. az előzetes tiltakozás után Petya megint tolta a fején a hajnyírót. :)
Mostanában sokszor alakult úgy, hogy Ember itthon gitározott és ezt Peti nagyon szereti. egészen kedves tud lenni, mikor valamivel elfoglalom magam és egy idő után konstatálom, hogy hiányzik a fél családom. Ilyenkor találom meg őket a kis szobában, ahol Ember gitározik, Peti meg hallgatja. Lehetőleg valamilyen bizarr helyen, vagy pózban és boldogan. pl bevackol Apja háta és a fotel közé és ott vigyorog. És ha ez nem lenne elég, Panni számára kölcsön kaptunk egy zongorát, hogy kiderüljön, tényleg fekszik - e neki. Most aztán hallgathatom a Boci - bocit. :)
Érdekes még a bicikli ügy is. Mármint, hogy nagyon szeretnék valahogy bringázni Petivel, de még nem tudom hogyan. Láttam erre több megoldást is, a legtutibbat Békéscsabán az Aut - Pontnál. Fejben oké a dolog, csak meg is kéne csinálni. Valahonnan levadászok két kempinget, aztán Ember hegeszthet a barátaival. :) Peti ugyanis szereti a biciklit, de már túl nagy ahhoz, hogy mi vigyük. Az a szokása sem vicces, hogy a lábát a küllők közé próbálja dugni, szóval atombiztos cuccot kell építeni. de remélem a vakáció alatt tudunk már gurulászni. Addig meg marad a görgő, amit igaziból Embernek vettem még régen, de Panni használja. :)
Napirenden van még a szobatisztaság kérdése is. Peti a suliban már szobatiszta, ha van aki elvigye vécére, sőt néhányszor már maga is intézte a dolgot igény szerint. (talán kétszer és egyszer jelzett a gaytója letolásával az osztály közepén. :) ) De itthon nem ilyen rózsás a helyzet. Ugyanis Petya lehet autista és értelmi fogyatékos, de nem buta. Pontosan tudja, hogy fürdés után, éjszakára pelenkát kap. És addig inkább szorítja, mint hogy elintézze a dolgát a kedvünk szerint. Pedig ha véletlenül belepottyant a vécébe, azonnal, még a tetthelyen kapja a gumicukrot. A dilemmám ezzel kapcsolatban az, hogy hagyjam - e a dolgokat ilyen formán menni a maguk útján, vagy legyek kemény. (Persze, nem leszek.) Ugyanis Peti öt napig simán vissza tudja tartani a komolyabb ügyeit, még ha nem is tud már ülni a végén és pokolian szenved. Ezen még törpölök egy kicsit, persze nem egyedül.
Foglalkoztat még a fogmosás is. Mármint Petinél, én boldogulok. Egyre ügyesebb ebben, de köpni nem tud. Szerintem nem is igazán akar. Szereti, hogy kiválaszthatja a fogkrémet és legálisan használhatja (máskor ellopkodja és szétkeni) és eltűri a dörgölést is, de a köpés az x akta. Pedig már olyan látványosan bemutattam, hogy azért Oszkár járna.
És még gondolkodhatok a vakáción is. Ahogy írtam már, az elmúlt években nem én voltam velük itthon, ezért vicces módon ez most egész nagy feladat. Amikor ezen törtem a fejem, elfilóztam, mennyit is esznek a gyerekeim és mikor. Nem véletlen, én hajlamos vagyok elfelejteni enni, vagy bekapok egy smack levest. Ez nekik kicsit kevés, bár azt is igaz, hogy ha elvonulok valami káros kajával, két szobán keresztül is kiszagolják és tuti, hogy nem egyedül eszem meg. :) Bizony, naponta ötször kajálnak, erre már elkezdhettem felfűzni a napirendet. Most már megvan, hogy fogunk sétálni, boltba és piacra menni, kisebb és nagyobb játszóteret látogatni, fagyizni és nagyon szeretném bevonni a srácokat a házimunkába is. Meg persze kirándulás és esetleg bringázás is lesz. Petinek lesz asztali játék, amihez gyűjtőm  a muníciót és közös játék, amikor velem és Pannival játszik és ő választ a felkínált két, esetleg három játék közül. Panni Nagyizhat, kertezhet és az utcánkban egyedül bringázhat is. Mindezt természetesen megtámogatva tárgyakkal. Meg szöveggel is. :) Ugyanis év végére Panni is nagyon kipurcant és eléggé döcögősen mentek a napok, hol ez maradt el, hol az. Ekkor írtuk össze, hogy mi az ő dolga és mikor.


Ezzel vészeltük át a tanév utolsó heteit és Panni nagyon szerette. Egyrészt, mert ez az övé, másrészt, mert együtt csináltuk. Egyébként meg tényleg segített.
Ezeken a dolgokon kívül el tudok majd menni néhány szülőtréningre, amiket nagyon várok és persze dolgozom az egyesülettel, de ott talán most lazább időszak következik. Igazán kíváncsi vagyok a nyárra, mert nagyon impozáns terveim vannak, de hogy  mit sikerül belőlük megvalósítani, az a gyakorlatban derül majd ki. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése